menu

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Η μεταμόρφωση του Σωτήρος - Μία από τις πλέον αινιγματικές και δυσερμήνευτες εορτές της θρησκείας μας, είναι η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ την οποία γιορτάζουμε αύριο.

Μία από τις πλέον αινιγματικές και δυσερμήνευτες εορτές της θρησκείας μας, είναι ηΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ την οποία γιορτάζουμε αύριο. 
Καταρχήν είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε αυτήν την γιορτή της αυριανής ημέρας, δεν αναφέρεται το όνομα του Χριστού αυτό καθεαυτό, αλλά μνημονεύεται με την χαρακτηριστική του ιδιότητα του ΣΩΤΗΡΟΣ. 
Η ΣΩΤΗΡΙΑ της Ψυχής μας λοιπόν ταυτίζεται απολύτως με το θέμα της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ της υπόστασής μας και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, αν ακολουθήσουμε την ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. 

Για να καταφέρει όμως ένας Άνθρωπος να οδηγηθεί στην Σωτηρία, δεν είναι αρκετή μόνο ηΜΟΡΦΩΣΗ και η ΓΝΩΣΗ την οποία μπορεί να αποκτήσει μέσα από τα βιβλία και τα εκπαιδευτικά συστήματα. 
Η ΜΕΤΑ-ΜΟΡΦΩΣΗ την οποία έχουμε ανάγκη για την ΣΩΤΗΡΙΑ μας, αποτελεί σαφέστατα προϊόν της ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗΣ μας ΖΩΗΣ, δηλαδή της προσωπικής σχέσης που έχει αναπτύξει ο κάθε Άνθρωπος ξεχωριστά με τον Θεό, επομένως αποτελεί ξεκάθαρα θέμα ΜΕΤΑ-ΦΥΣΙΚΗΣ. 

Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν, δυστυχώς παραμένουν αναπάντητα. 
Ποια είναι ακριβώς η έννοια αυτής της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ και κατά ποιον τρόπο σχετίζεται με την ΣΩΤΗΡΙΑ; 
Επιπλέον, πώς θα μπορούσαμε και εμείς να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Χριστού και να την κατακτήσουμε; 


Αν καταφέρουμε να κατανοήσουμε αυτές τις άκρως μυστηριακές έννοιες και να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις, σημαίνει ότι μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε σε βάθος την διδασκαλία του Χριστού, κάτι για το οποίο όπως είδαμε χρειάζεται η ΜΕΤΑ- ΜΟΡΦΩΣΗ. 


Όπως είναι προφανές η ΜΕΤΑ-ΜΟΡΦΩΣΗ είναι ακόμα ένα από τα πολλά ΘΑΥΜΑΤΑ του Χριστού και σαν θαύμα, σχετίζεται απολύτως με την ΜΕΤΑ-ΦΥΣΙΚΗ υπόσταση της Θείας Του διδασκαλίας, 


Ας δούμε πρώτα τι ακριβώς συμβαίνει κατά την διάρκεια της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ. 
Ο Χριστός ανεβαίνει μαζί με τρεις μαθητές του στο όρος Ταβώρ, όπου και τους αποκαλύπτει την πραγματική του μορφή, μέσα σε ένα περιβάλλον νεφελών! 
Πράγματι, ο όρος «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» σημαίνει αλλαγή μορφής! 
Αυτό σημαίνει ότι σε μία συγκεκριμένη στιγμή που επέλεξε ο Χριστός, ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΘΕΪΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ και φανέρωσε στους Μαθητές του, όλη την δόξα της Θεότητάς του, με την οποία βεβαίως ήταν ενωμένη η Ανθρώπινη Φύση του, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στον πλανήτη μας! 


Ως προς το θέμα της Μεταμόρφωσης έχουμε πολλές σημαντικές αναφορές από τους πατέρες της εκκλησίας μας. 
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, είπε ότι ο Χριστός δεν έδειξε, παρά ένα μικρό μόνο μέρος της θείας φύσης του, τόσο που οι μαθητές του που ήταν παρόντες να μπορέσουν ν’ αντέξουν, διότι διαφορετικά, αν τους έδειχνε ολόκληρη την ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΗΤΑΣ του, κινδύνευαν να χάσουν ακόμα και την ζωή τους! 
Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι το θέαμα του ΦΩΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ του Κυρίου μας είναι το ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΜΕΡΑΣ, δηλαδή της επέκεινα ζωής του κόσμου που όπως γνωρίζουμε δημιουργήθηκε σε 7 ημέρες και αναφέρεται στην ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΜΑΣ. 


Αυτό λοιπόν που γιορτάζουμε και τιμούμε αύριο, είναι το καταπληκτικό γεγονός ότι ο Χριστός για κάποια δεδομένη στιγμή, άλλαξε την γνωστή μορφή του με την οποία εμφανίστηκε στον πλανήτη μας και ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΣΕ ΦΩΣ! 


Θα πρέπει όμως να καταλάβουμε, ότι δεν πρόκειται για το συνηθισμένο Φως το οποίο γνωρίζουμε, αλλά σαφέστατα πρόκειται για ένα Φως ΥΠΕΡΚΟΣΜΙΟ που δεν γνωρίζουμε. 
Τόσο η εκκλησία μας, όσο και ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, διαχωρίζουν απολύτως αυτά ταδύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους «ΦΩΤΑ». 


Πρόκειται βεβαίως, για το ΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ και το ΑΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ. 
Το ΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ αναφέρεται στο γνωστό μας Φως, που προέρχεται από τον Ήλιο μας και αφορά στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα το οποίο και φωτίζει. 
Αντιθέτως, το ΑΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ αναφέρεται στην ΜΕΘΕΞΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ και αναφέρεται στο ΦΩΣ ολόκληρου του Σύμπαντος. 
Το Άκτιστο Φως αφορά στην ΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ! 




Αυτά τα δύο «Φώτα» είναι γνωστά στην σύγχρονη Φυσική, η οποία τα διαχωρίζει ουσιαστικά, με τον γνωστό μαθηματικό τύπο της θεωρίας της σχετικότητας. Ε=mc2 


Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ θα μπορούσε να εκληφθεί ως η κατεξοχήν επιστημονική ανάλυση της ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. 


Ουσιαστικά αυτό που περιγράφει η θεωρία της Σχετικότητας, είναι ακριβώς αυτό που έδειξε την αυριανή ημέρα, ο Χριστός στους Μαθητές του: 


Ο τρόπος με τον οποίο η ΥΛΗ (δηλαδή το Σώμα Του) μετατρέπεται ή ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ σεΕΝΕΡΓΕΙΑ (δηλαδή σε Φως) και το αντίστροφο! 


Γνωρίζουμε ότι στην Φυσική, με το γράμμα c συμβολίζεται η ταχύτητα του Φωτός η οποία προσεγγίζει την ασύλληπτη ταχύτητα των 300.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. 
Παρατηρούμε όμως ότι στον μαθηματικό τύπο της θεωρίας της Σχετικότητας, το σύμβολο που χρησιμοποιούμε δεν είναι το c, αλλά το c2. 
Δηλαδή, δεν πρόκειται για 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, αλλά για τον κυριολεκτικά αστρονομικό αριθμό 300.000 Χ 300.000 =90.000.000.000. 


Δηλαδή πρόκειται για ένα Φως που εμείς δεν βλέπουμε ποτέ, διότι «τρέχει» με την ταχύτητα τωνΕνενήντα δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο! 


Θα μπορούσαμε λοιπόν να ταυτίσουμε την ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ με την ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ και να θεωρήσουμε ότι: 


Το c αναφέρεται στο ΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ και 
Το c2 αναφέρεται στο ΑΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ. 


Συνεπώς η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ, αφορά στο μείζον θέμα της ΣΩΤΗΡΙΑΣ της Ψυχής του κάθε Ανθρώπου. Διότι αναφέρεται στον τρόπο που από ένας απλός Άνθρωπος που ζει και αντιλαμβάνεται μόνο το c ή Κτιστό Φως, θα μπορούσε να ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΕΙ, με άμεσο αποτέλεσμα να ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΘΕΟΣ που θα αντιλαμβάνεται το c2 ή το Άκτιστο Φως – εκπληρώνοντας με τον τρόπο αυτόν την ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ. 


Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι για όσο βρισκόμαστε κάτω από την επήρεια του ΚΤΙΣΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, η Ψυχή μας βρίσκεται δεμένη με τα «δεσμά του Προμηθέα», βρίσκεται δηλαδή υπό περιορισμό, που της επιτρέπει να κατοικεί μόνο εντός του Ηλιακού μας συστήματος που χαρακτηρίζεται από το c. 
Ο προορισμός όμως του Ανθρώπου είναι να απαλλαγεί από αυτά τα δεσμά του, που στην Αστρολογία είναι γνωστά ως οι «Δεσμοί της Σελήνης», οι οποίοι είναι υπεύθυνοι της λειτουργίας του Νόμου των επανενσαρκώσεων. 


Σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, όπως έχουμε αναλύσει πολλές φορές από την στήλη αυτή, υπάρχουν τρείς διαφορετικοί κόσμοι ή βασίλεια: 
Ο Κόσμος των ΙΔΕΩΝ στον οποίο βρίσκεται η Ψυχή μας άσαρκη, δηλαδή για όσο δεν διαθέτει υλικό σώμα και κατοικεί στην Σελήνη. 
Ο Κόσμος των ΕΙΔΩΝ στον οποίο βρίσκεται η Ψυχή μας όσο είναι ένσαρκη, δηλαδή για όσο διαθέτει υλικό σώμα και κατοικεί στον πλανήτη Γη. 
Τα δεσμά του Προμηθέα ή οι Δεσμοί της Σελήνης, με τα οποία είναι δεμένη η Ψυχής μας, μάς αναγκάζουν να μεταφερόμαστε και να ζούμε συνεχώς ένσαρκοι και άσαρκοι μεταξύ Γης και Σελήνης. 
Υπάρχει όμως και ο Κόσμος των ΑΪΔΙΩΝ. 
Στον Μυστηριώδη αυτόν Κόσμο, πρόκειται να μεταβεί η Ψυχή μας όταν ολοκληρώσει τον Κύκλο των επανενσαρκώσεών της, όταν δηλαδή ολοκληρώσει επιτυχώς ολόκληρη την σειρά των μαθημάτων τα οποία μαθαίνει ακολουθώντας αυτήν την διαδικασία και μετατραπεί ήΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΕΙ σε ΚΑΘΑΡΟ ΠΝΕΥΜΑ. 
Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ΠΝΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. 


Μετά από αυτές τις απαραίτητες διευκρινήσεις μπορούμε να κατανοήσουμε το ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ της αυριανής ημέρας. 
«Μετεμορφώθης εν των όρει, Χριστέ ο Θεός, δείξας τοις Μαθηταίς σου την δόξαν σου καθώς ηδύναντο. Λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς το φως σου το αΐδιον, πρεσβείαις της Θεοτόκου, Φωτοδότα δόξα σοι». 


Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι ο Χριστός κατά την διάρκεια της Μεταμόρφωσής του, μετέβη πράγματι στον ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΪΔΙΩΝ, τον κόσμο του Άκτιστου Φωτός! 


Σε πολλούς τόπους της πατρίδας μας, υπάρχει η παράδοση ότι την παραμονή το βράδυ, κάποια ώρα, ανοίγουν ξαφνικά οι ουρανοί και φαίνεται αυτό το «ΑΓΙΟ ΦΩΣ», σε όσους είχαν την υπομονή και την πίστη να ξαγρυπνήσουν. 


Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι ακολουθώντας την θεία διδασκαλία του Χριστού, θα αξιωθούμε και εμείς να ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΟΥΜΕ ακολουθώντας το παράδειγμά του. 
Όπως συμβαίνει σε μία ασήμαντη και δυσκίνητη ΚΑΜΠΙΑ που ζει σε ένα απολύτως περιοριστικό και σκοτεινό περιβάλλον, να ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΟΥΜΕ σε μια πανέμορφη ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ που θα μπορεί να πετά ελεύθερη στο ΦΩΣ και να θαυμάζεται από όλον τον κόσμο!








twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more
Blog Widget by LinkWithin